Cum desfacem o rodie repede si bine
Rodia este noua vedeta a anotimpului rece. Un fruct exotic ce creste in zona mediteraneeana si in Asia, este unul din cele mai benefice fructe ce aduc sanatate si vigoare corpului uman. Rodia este foarte bogata in vitamina C, asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C pe care il are corpul nostru. Suna bine, nu-i asa? Unde mai pui ca e foarte delicioasa, are calorii putine, in schimb are o gramada de antioxidanti (de patru ori mai mult decat vinul rosu sau ceaiul verde), antioxidanti ce previn numeroase boli, alaturi de vitamina A si E. Rodia are un continut mare de fier, ce previne anemia, dar si un continut mare de acid folic, recomandat viitoarelor mamici sau femeilor care se pregatesc de sarcina. De asemenea, cremele cu extracte de rodie previn aparitia ridurilor, hidrateaza foarte bine si lasa pielea catifelata.
Un singur defect ar parea ca are acest fruct miraculos, si anume desfacutul. Nu va lasati pagubasi, exista o metoda foarte simpla de a desface rodia, astfel putem sa ne bucuram in fiecare zi din sezonul rece de bobitele pline cu sanatate ale rodiei!
Primul pas, evident, se spala bine de tot rodia.
Sfat la cumpararea rodiei: cumparati rodii care nu au prea multe zgarieturi, iar fructul sa nu fie nici prea tare, nici prea moale. Se spune ca poate sa fie pastrat la frigider cam o luna. Eu as spune sa o consumati imediat dupa ce ati cumparat-o, deoarece nu trebuie sa facem provizii de rodii, mai ales in sezonul de iarna le gasim in fiecare supermarket.
Atunci cand vrem sa curatam o rodie, chiar si prin metoda simpla, trebuie sa ne asiguram ca nu purtam hainele preferate, pentru ca s-ar putea sa avem surprize 🙂
Ii taiem capacul, ca la portocala, apoi o injumatatim.
Pregatim un bol cu apa, un bol suficient de mare incat sa putem lucra cu ambele maini inauntrul lui.
Punem o jumatate de rodie in apa, o asezam cu coaja la suprafata apei si incepem sa scoatem bobitele rosii in apa.
Apoi cealalta jumatate, avand grija sa nu rupem prea multe bobite si avand grija sa inlaturam pielitele de pe langa fructe.
Veti vedea ca prin aceasta metoda, de a curata rodia in apa, merge totul mult mai repede, nu iti sar fructele din maini si nu e nevoie de atata timp si atata migala pentru a desface fructul.
Dupa ce am desfacut tot ce am avut de desfacut, alegem cu mana bobitele si le asezam intr-ul alt bol. In timpul curatarii, coaja se arunca din bol, si pielitele mari pe cat posibil, astfel incat culesul minunilor rosii sa fie mai simplu.
Se mananca goale, sau se pot stoarce alaturi de alte fructe.
Rodia va fi fructul iernii pentru mine, detronand-o pe portocala, care a ocupat aceasta pozitie ani de zile. Trebuia sa facem o schimbare 🙂
Bucurati-va de acest fruct minunat cat de mult puteti 🙂
Nu vrei sa stii cat ma enerveaza rodiile! Ultima data cand am curatat una, m-am stropit pe haine, de am innebunit de nervi! :)) Plus ca nici nu imi place gustul ei asa tare, ca sa zici…bai eu imi mai cumpar, chit ca imi patez toate hainele… :))
nici mie la inceput nu mi-a placut NIMIC la ea, sa o desfac, sa o mananc… il puneam mereu pe colegul meu de viata sa faca jobul asta de jos :)) dar anul asta nu stiu ce m-a apucat. cred ca mare nevoie de vitamina C…