Cred ca sunt deja aproape 3 ani de cand “exersez” tot felul de retete de cheesecake, dar in principiu, la inceput, m-am luat dupa cea a lui Adi Hadean, care mi se pare o “clasica”, insa in ultimul an, dupa ce am batatorit drumul cheesecake-ului de atata timp, nu ma mai ingrijorez atat de tare sa pastrez cantitatile. Dar… nu faceti asta singuri acasa, daca sunteti nesiguri 🙂 Primele experiente in bucatarie e bine sa fie mai precise, pentru a nu creea stari neplacute neofitului 🙂

In primul rand, forma mea are cam 30cm diametru, ca atare cantitatile sunt mai mari decat pentru formele cele mai cunoscute, 24 sau 26cm diametru.

Pentru blatul de biscuiti folosesc cam 300-350 de grame de biscuiti simpli, si 150-180 de grame de unt. Biscuitii ii zdrobesc direct in punga si ma rog sa nu se rupa punga 🙂 apoi ii torn intr-un castron, unde adaug untul topit. Se imprietenesc ei alaturi de mainile mele, si las toata combinatia sa se mai odihneasca putin impreuna. Pregatesc forma, pun hartie de copt, apoi asez blatul. Incerc sa nu presez prea tare, sa mai si respire in cuptor :), iar la cuptor las blatul cam 15minute, la 150 de grade.

Pasul doi: distractia cu mascarponele 🙂

In unele retete am gasit diferite cantitati de zahar, dar eu nu prea pun, compensez cu batoane de vanilie, sau vreun zahar bio in care am incredere, dar nu mai mult de 50 de grame pentru toata combinatia. Sunt o dulce, asa ca nu mai e nevoie de atata zahariseala 🙂

E bine ca mascarponele sa stea la temperatura camerei macar o jumatate de ora inainte de a-l rasturna din cutia lui comoda. Acelasi lucru valabil si pentru cele 3 oua pe care le folosim. Ah, la mascarpone nu ma zgarcesc niciodata, pentru ca ne place mult gustul lui, asa ca da, merg 750 de grame inauntru. Separam albusul de galbenus, albusurile se fac spuma cu vanilia, hai fie 50 de grame de zahar, iar galbenusurile murdaresc mascarponele. Adaugam si spuma de albusuri, si`un strop de praf de gelatina, si punem peste blat.

Cheseecake-ul sta la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, nu lasati mai mult, chiar daca crema pare cam fluida, se va intari ea in frigider.

Intre timp, pregatim fructele si o gelatina, in functie de instructiunile de pe ambalaj. Dupa ce s-a racit putin prajitura, asezam fructele, dupa imaginatia si rabdarea fiecaruia, iar apoi gelatina.

Da, se poate taia imediat, eu am facut-o, pentru ca nu m-am putut abtine la cat de bine arata, s-a taiat ok, insa perfect se taie doar dupa ce sta la frigider macar 10 ore. Adica o noapte 🙂

( asa arata taiat inainte de a sta la frigider)

Lingurita delicioasa e luata de pe http://www.biscuit.ro/ , si da, iti vine sa faci deserturi doar de dragul de a o folosi 🙂

Comments

comments