Cica nu mergeam inca la scoala, dar imi placea sa invart in prajituri. Imi amintesc vag momentele alea, pentru ca abia ajungeam cu mainile peste blatul din bucatarie. Invarteam eu ceva, dar nu vedeam probabil ce πŸ™‚

Cheesecake fac deja regulat de vreo 4 ani, unele din variante incercate au iesit mai sclipitor, altele doar decent, cert e ca am incercat mai multe retete mai ales la inceput. De vreo 3 ani, insa, am ramas la reteta lui Adi HadeanΒ pentru ca imi place mult cum iese cheesecake-ul si e mereu o placere sa citesc postarile domnului Hadean. Imi place mai mult sa fac cheesecake copt putin, decat cel care e dat la frigider si atat.

Cand alegeti sa faceti un cheesecake, asigurati-va ca alegeti o reteta pentru dimensiunea tavii pe care o aveti, altfel puteti risca ca blatul de biscuiti sa fie prea subtire sau chiar sa se rupa. Cantitatile pe care le voi mentiona sunt pentru o tava rotunda cu dimensiunea de 28 de cm; cele mai frecvente dimensiuni sunt 20cm si 24cm, am si eu dimensiunile alea, insa, avand in vedere ca am pregatit-o de Craciun, am preferat sa folosesc tava mai mare, ca atare si cantitatile sunt adaptate tavii.

Pentru blat:

  • Β 350gr biscuiti simpli
  • 200gr unt, adica un pachet

Pentru crema de mascarpone:

  • 700 gr mascarpone
  • 4 oua
  • o pastaie de vanilie
  • 150gr de zahar ( de obicei cantitatile de zahar sunt mult mai mari, insa eu nu-s prea prietena cu zaharul de felul meu)

Pentru topping:

  • o cutie de ananas, felii intregi
  • 2 plicuri de gelatina
  • 250ml suc de rodii
  • 1 lingura de zahar

Se intampla cam asa: se zdrobesc biscuitii bine de tot, ii facem praf, intr-un cuvant, apoi se adauga untul topit si se amesteca pana se formeaza o pasta foarte consistenta. Se aseaza in tava, si cam 1cm, 2, pentru margini. Dam la frigider sa se intareasca, pentru 10-15 min, pana cand pregatim crema de mascarpone.

Ouale si mascarponele trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru a fi cat mai usor de lucrat cu ele. Rasturnam intr-un castron mascarponele, vanilia, zaharul si ouale, fara a le bate spuma sau a le separa. Eu am incercat si varianta cu albusuri batute spuma, insa dupa coacere risca sa se lase putin exact in mijloc πŸ™‚

Adaugam crema de mascarpone in tava, peste blatul de biscuiti. Coacem cam 30 de minute, la 150 de grade. Dupa aceasta jumatate de ora, lasam cheesecake-ul inauntru, pentru a se raci incet, eventual cu usa de la cuptor putin deschisa.

Dupa ce s-a racit complet, ne pregatim de topping. Nu ma puteam hotari daca sa fac exact ca IsabelaΒ sau sa ma inspir dintr-un alt cheesecake, cu topiing de ananas. Asa ca am facut o combinatie – am ales felii de ananas si gelatina din suc de rodie. A iesit un deliciu si imi pare bine ca am ales sa fac combinatia asta, nici prea dulce, nici prea fada, exact cum imi place.

Ananasul se scoate din cutie, il asezam pe o strecuratoare mai mare, avand grija sa nu se rupa rondelele frumoase, dupa ce s-a stors cat de cat, il punem pe niste prosoape de bucatarie, ca lichidul lui sa fie cat mai bine absorbit.

Gelatina se pregateste conform instructiunilor de pe ambalaj. Diferenta a fost ca nu am folosit apa sau altceva, ci suc proaspat stors de rodie. Se fierbe putin gelatina, in care se incorporeaza sucul de rodie, se lasa putin sa se raceasca, apoi se adauga peste cheesecake.

Daca va intrebati daca am facut senzatie, raspunsul este da, am facut senzatie.

Am taiat prima felie la ora pranzului, iar dupa miezul noptii nu mai ramasese nimic, am avut musafiri multi si toti au degustat-o cu onomatopee care mai de care. Din pacate am o singura poza valabila cu ea, inainte de a o pune pe masa, sectiune nu am mai apucat sa fac, pentru ca am avut toata ziua de Craciun musafiri si efectiv am uitat.

Cheesecake festiv cu ananas si suc de rodie.Β 

PicsArt_1389120324735

Comments

comments