Stiti weekend-urile alea in care zici ca nu prea are rost sa gatesti mare lucru, pentru ca mergi la o nunta, la un botez sau la onomastica matusicii preferate? Ei bine, cand sunt in fata unui astfel de weekend, ma tot gandesc si razgandesc, sa gatesc aia, sau cealalta, dar sa nu fie prea mult, si nici sa ramana nemancat…
O idee buna de brunch-lunch-dinner a fost consemnata deja, e vorba de focaccia si rosii umplute cu proscuito crudo, ciuperci si cascaval. Nu mai stiu de unde m-am inspirat cand am pregatit acel brunch…De data asta, m-am inspirat de pe blogul Chez Mazilique,  si am facut pate de ciuperci. Stiu ca mai vazusem reteta candva pe blogul Cristinei, insa de data asta a fost sa fie 🙂
Am pregatit acest delicios pate de ciuperci intr-o vineri, intr-unul din multele weekend-uri cu evenimente fericite din aceasta (fosta) vara.Reteta este foarte simpla, o poate incerca oricine, si cel mai bine e ca se poate jongla cu aromele si condimentele, in functie de gustul si placerea fiecaruia.Se procedeaza in felul urmator:

Topim o lingura de unt intr-o tigaie, alaturi de o ceapa maruntita si cativa catelusi de usturoi.
Rasturnam vreo 400gr de ciuperci si 50 gr de hribi, si ii tinem acolo vreo 8-10 minute, amestecand mereu, la foc mic mic, cu un strop de sare si piper.
Adaugam o lingura-doua de suc de lamaie, si vreo 2 de brady.
Mai lasam pe foc vreo 2, 3 minte, pana se evapora lichidul.
Stingem flacara, lasam ciupercile sa se odihneasca si sa se raceasca putin, apoi le amestecam cu vreo 200gr de unt, in robot sau in blender, fiecare dupa ce gadgeturi de bucatarie are 🙂
Aruncam si niste patrunjel, busuioc, tot ce mai credem de cuviinta.
Adaugam compozitia in niste boluri – dupa imaginatia fiecaruia, iar la sfarsit se pune deasupra niste unt clarificat. Eu nu stiam exact care e treaba cu untul clarificat, ca nu mai folosisem, dar a iesit bine pana la urma. Se topeste untul pana se separa partea lichida-clara de spuma albicioasa, apoi se adauga peste pate-ul gata asezat in boluri.
Dupa ce se raceste, se baga la frigider.

Noi am topait de pe un picior pe altul asteptand sa fie rece-rece, asa ca acest pate de ciuperci nu-i un fel de mancare pe care sa il mananci in timp ce il faci-gen paste, etc, ci e un gen de mancare ce trebuie sa se hodineasca putin 🙂

Merge de minune cu o bagheta proaspata sau paine prajita.

Comments

comments