Tarta cu afine
Au trecut cateva clipe de cand am facut si mancat tarta de afine… Doar ca vroiam sa am o stare foarte buna cand scriu despre tarta, asa ca am asteptat sa am timp, chef si starea necesara 🙂
Genul asta de tarta si de blat, mai ales, il fac de foarte multi ani deja. Blatul e facut dupa aceeasi reteta dupa care facea bunica mea, dupa care face mama, si dupa care fac si eu 🙂
Asa ca acest gen de blat are deja istorie si e incarcat de povesti de familie. Deasupra povestilor se pun fructele bine coapte si zemoase…
Avand aceasta incarcatura sentimentala, am facut foarte des aceasta tarta. La un moment dat, o faceam la cerere prietenelor mele. Intre timp, prieteniile se mai cer, sau unii invata sa faca singuri, ambele variante ma bucura in egala masura 🙂
Eu am facut aceasta tarta cu afine la intalnirea dintre luna iulie si luna august, cand fructele de padure sunt in mare voga la piata si le-ai lua pe toate acasa. Am facut si dulceata, dar despre asta intr-o poveste viitoare 🙂
Pentru blat e nevoie de: 4 sau 5 oua, in functie de diametrul pe care il are tarta, tava mea are 28cm, ca atare folosesc in general 5 oua, mai ales ca blatul iese atat de pufos…ihmmm…
Cum spuneam: 4 sau 5 oua, separam albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma, impreuna cu 50gr de zahar brut-brun. Cine vrea sa puna mai mult zahar, o face pe cheltuiala ( ca sa nu zic sanatatea) lui.
Se adauga un betisor de vanilie sfaramat inainte ca totul sa se faca o spuma mare si tare 🙂
Galbenusurile se amesteca separat, apoi se toarna cu grija peste albusurile facute spuma.
Se adauga 4 – 5 linguri de faina integrala, si un varf de praf de copt.
Compozitia se aseaza in tava pentru cuptor, pe care o ungem cu putin-putin ulei inainte.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 30 – 35 de min.
Dupa testul scobitorii, e gata 🙂
Intre timp bucataria se umple de un miros… delicios 🙂
Se scoate tava din cuptor, se rastoarna blatul cu grija. De obicei, cand scot tava din cuptor, o asez pe un prosop ud cu apa foarte rece, iar blatul se desprinde apoi foarte usor. Asta ca sa nu aveti emotii 🙂
Blatul pentru tarta se lasa la racit, iar in timpul acesta ne ocupam de fructe. Tarta poate sa fie facuta cu orice combinatie de fructe doriti sau aveti la indemana. Cel mai bine e cu fructe naturale, cand se poate 🙂
Dupa ce blatul s-a racit bine, asezam fructele, care au fost bine spalate si tamponate de stropi de apa 🙂
Apoi ne ocupam de gelatina. Aici, cate tarte, atatea obiceiuri 🙂 Eu folosesc un singur plic de gelatina-praf, pe care il fierb respectand instructiunile de pe ambalaj.
Asezam gelatina in momentul in care incepe sa se coaguleze, si gata.
Iata tarta:
Azi am sa fac o tarta cu mure. Din padure 🙂
Leave a Reply